top of page
Etsi
  • liisakontturi-paas

KEVÄT ON TÄYNNÄ TANSSIA
Syksy oli Länsi-Suomen opistolla hiljaisempaa tanssikurssien osalta, lukuunottamatta erityisen hyvin onnistunutta 2vk Tangon Tunnelmissa -intensiivikurssia. Kevät sen sijaan näyttäytyy upean tanssillisena ja opiston juhlasalissa raikaa tanssimusiikki lähestulkoon aamusta iltaan.


Lattareiden Lumoissa lumosi osallistujat


23.1-3.2.2023 tanssittiin kahden viikon Lattareiden lumoissa -kurssi. Tämä kurssi oli rakennettu samalla kaavalla kuin syksyn onnistunut tangotiivari eli kolmen viikon opiskelumäärä tiivistettiin kahteen viikkoon, joiden aikana tanssittiin 75 oppitunnin verran lattareita. Tämän lisäksi kurssilaiset ahkeroivat omaehtoisten tanssiharjoitusten parissa iltaisin, joten jokainen sai todellakin rautaisannoksen tanssia.


Nämä intensiivikurssit ovat opiston tarjonnassa selkeästi ne, joita on kaivattu ja joille riittää osallistujia. Kahden viikon jakson pystyy järjestämään vapaaksi myös työelämästä erilaisilla loma- ja/tai ylityöjärjestelyillä, joten mukana tälläkin kurssilla oli paljon vielä työssä kiinni olevia osallistujia. Kurssilaisia oli eri puolilta Suomea, Lumijoelta Kuopioon ja Porista Helsinkiin —20 innokasta ja aktiivista tanssinharrastajaa joilta ei virta loppunut hetkeksikään kahden viikon aikana. Kaksi kurssilaisista jatkoi suoraan 6.2. alkaneelle 3kk paritanssikurssille.


Tanssitekniikkaa ja tulkintaa


Kurssin laieina olivat rumba-bolero, cha-cha, samba, salsa ja bachata. Lissu ja Anniina pitivät huolen kolmen ensimmäisen tanssiteknisestä sisällöstä, salsassa ja bachatassa saimme vierailijoiksi upeat Joonas Kainulaisen ja Alina Mustamaan. Elisa heitti mukaan luovuuden ja musiikintulkinnan siemeniä ja Lasse valotti lattarimusiikin rytmiikkaa.


Kurssilla läpikäydyt asiat kuvataan opiskelijoilla talteen muistiinpanoiksi, joihin heillä on mahdollisuus palata myöhemmin kertailemaan ja syventämään asioita. Videot kootaan piilotettuun YouTube-soittolistaan. Tästä listasta löytyy kattava tarjonta lämmittelyjä, tekniikkaharjoitteita, asioiden sanallistamista, kuviomateriaalia.


Intensiivikurssin sisältö ja tavoite olivaat opettajien mielessä selkeät:

Tavoitteena on auttaa opiskelijaa ymmärtämään eri lattarilajien keholliset yhtäläisyydet ja eroavaisuudet ja oppia hyödyntämään tätä tietoa kehollisesti eri lajeissa.


Näihin tavoitteisiin palattiinkin kerta kerran jälkeen uudestaan erilaisten esimerkkien ja keskustelun kautta.


1) painontunne kohti lattiaa, maatuneisuus —olemassa kaikissa lajeissa

2) jalkapohjan ja nilkan artikulaatio —olemassa kaikissa, mutta näyttäytyy kovin eri tavalla

3) sivusuuntainen isolaatio, vastakkaisuus lantion ja kyljen liikkeessä —olemassa kaikissa lajeissa

4) lantion rotaatio —näyttäytyy vain osassa lajeja

5) tanssiotteen tuntuma —näyttäytyy erilaisena eri lajeissa


Kurssilaiset saivat kahden viikon aikana paljon uutta tanssimateriaalia mutta ennenkaikkea ymmärrystä lattareiden tanssillisista asioista.


Suurimpia oivalluksia ja oppimiskokemuksia:

o tanssin rytmiikan ymmärtäminen pääsi aluilleen, kiitos Lassen teoriaopetuksen ja Lissun selkeiden harjoitteiden

o hyvä kun edettiin opiskelijoiden tarpeista lähtien

o musiikin muotorakenteen hahmottaminen

o pieniä asioita tekniikassa, jotka paransivat tanssia laadullisesti

o loistavaa kertausta ja aikaisemmin opitun syventämistä

o ymmärrys koko kehon eri osien vaikutuksesta tanssilajin luonteeseen kasvoi ja harjoitukset veivät tietoa kehoon ja omaan tanssiin

o tietämys syveni kaikissa lajeissa

o paino- ja paineaskelien tärkeyden ymmärtäminen

o tietämys perustekniikasta lisääntyi huomattavasti ja sen vieminen vartaloon parani

o rumba-boleron hitaan askeleen painonsiirron vaiheistus, nyt ymmärrän mistä ”hitaus” muodostuu

o kohotus-asetus rumba-bolerossa ja cha chassa – oivallus


Yllä yhden opiskelijan ajatuskarttaa kurssin annista.


Nyt ollaan 3kk kuplassa


Heti lattarikurssin jälkeen, seuraavana maanantaina aloitettiin uuden ryhmän kanssa 3kk yhteinen tanssimatka. Tässä porukassa on mukana 3 miestä ja 7 naista, joista osa tanssii myös viejän roolissa. Ensimmäinen viikko on takana ja ihmettely on alkanut. Kurssilaiset ovat tavanneet kaikki ”vakiopettajat”, tutustuneet toisiinsa ja opiston upeaan ympäristöön ja pää on kuuleman mukaan pyörällä kaikesta siitä mitä on tulossa. Siitä lisää blogissa myöhemmin.Kevään kurssin vakiopettajakunta on tuttu jo useamman vuoden ajalta: Lissu vastaa kurssin sisällöstä ja opettaa paritansseja, tanssitietoa ja pedagogiikkaa, Anniina ja Elisa opettavat paritanssia, Lasse valottaa tanssimusiikin rytmiikkaa ja perehdyttää suomalaisen populaarimusiikin historiaan ja Niina pitää huolta tanssijoiden kehonhuollosta. Vierailijoita on kevään aikana useampia:

- Anssi Kirkonpelto ja Petri Hoppu tulevat opettajavaihtoon Oulun ammattikorkeakoulusta. Anssin kanssa päästää tunnelmoimaan hitaita rytmejä (hidas valssi, hidas foksi ja hitaat), menuettitohtori Petri puolestaa avaa suomalaisen kansantanssin maailmaa

- isompana sivulajina on keväällä mukana salsa ja muut kuubalaiset rytmit ja näitä tulee ensimmäistä kertaa opettamaan Oamkista valmistunut, Kuubaan lukuisia opintomatkoja tehnyt Päivi Perttunen.


Luvassa on siis monipuolinen kattaus monenlaisia paritansseja, niihin liittyvää tanssitietoa ja sukeltaminen rytmiikan maailmaan.


Otathan seurantaan paritanssijoiden omat sosiaalisen median kanavat, siellä pääset kurkkaamaan tanssisaleihin useamman kerran viikossa.Perinteinen ensimmäinen kuva uudesta porukasta on aina otettu opiston kauniin päärakennuksen portailla. Maanantaina paistoi aurinko ja se lupaa valoisaa ja lämmintä kevättä meidän ihanalle paritanssiporukalle!


236 katselukertaa0 kommenttia

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki

Comentários


bottom of page