top of page
Home Cook

VOI HYVIN 60+

4.9-29.9.2023

Onko nyt hyvä hetki antaa aikaa itselle? Jos haluat keskittyä voimaan hyvin nyt ja tulevaisuudessa, voi tämä kokonaisuus olla juuri sinulle.

Kurssilla omaan hyvinvointiin syvennytään kokonaisvaltaisella, kokemuksellisella ja mukaansatempaavalla tavalla. Asiantuntevan opetuksen lisäksi tärkeässä roolissa ovat yhteisöllinen ja kannustava oppimisympäristö sekä pääsy valmiiseen ruokapöytään kaikkina opiskelupäivinä. Kurssin jälkeen sinulla on eväät rakentaa arjestasi hyvinvointiasi ja terveyttäsi entistä paremmin tukeva.

Voi hyvin Länsi-Suomen opistolla

Ajankohta: 4.-29.9.2023
Laajuus: 4 x 25 oppituntia, 4 opintoviikkoa
Ensimmäinen lähiopetuspäivä on 4.9. Opetusta on pääsääntöisesti maanantaista perjantaihin klo 9.45–14.45. Mahdollisista muista aikatauluista voidaan sopia yhdessä ryhmän kesken. Aamiainen tarjoillaan opiston ruokalassa klo 8.00 – 9.00 ja lounas klo 12.15 – 13.15.
Opiskelijan satunnaiset poissaolot eivät ole ongelma, mutta ilmoitathan niistä etukäteen vastuuopettajalle.  

Tämä kuukausi tarjoaa iloa ja inspiraatiota omasta hyvinvoinnista huolehtimiseen kokonaisvaltaisella tavalla. Luvassa on monipuolista liikuntaa, mielen hyvinvointia tukevia tehtäviä ja harjoituksia sekä asiaa aivoterveydestä, omien arvojen mukaisesta elämästä ja hyvää oloa tuovasta ruokavaliosta. Sisältöjen painotukset tarkentuvat ryhmän toiveiden mukaan.    
Koulutus on suunnattu kaikille 60 vuotta täyttäneille (ei yläikärajaa), jotka pystyvät osallistumaan alla esiteltyyn toimintaan itsenäisesti. Kaikkeen tekemiseen voi osallistua juuri sellaisena kuin on, kukin omista lähtökohdistaan. Opettajat huomioivat yksilölliset tarpeet ohjauksessaan mahdollisuuksien mukaan.

Liikettä niveliin
Monipuolista liikuntaa kehoa kunnioittaen: vesiliikunta, sauvakävely, kuntosali, pilates, kehonhuolto- sekä mahdollisesti muuta liikuntaa osallistujien tarpeiden mukaan.  

 

Aivoterveellinen ja vireä eläkeläisen elo

Osuudessa opit tukemaan aivojen terveyttä ja vireyttä:

 • arjen valinnoilla

 • liikkeellä, levolla ja ravinnolla

 • luonnon avulla

 • harrastuksilla ja sosiaalisilla suhteilla

Jokainen osallistuja tarkastelee omaa arkeaan aivoterveyden ja vireän arjen näkökulmasta, ja pohtii nykytilaa suhteessa toiveisiinsa. Tässä kurssin osuudessa ohjataan omannäköisen aivoterveellisen arjen suunnitteluun ja annetaan apua sen toteuttamiseen. Osallistujat valitsevat erilaisista vireyttä ja aivoterveyttä tukevista arjen toimintamalleista ja keinoista itseä kiinnostavat. Kukin kokeilee niiden istumista omaan arkeen. Kokemuksia jaetaan ja näin kullekin muodostuu neljän viikon aikana käsitys omaan arkeen sopivista aivoterveyden ja vireyden tukemisen keinoista ja valinnoista.

Muutamia esimerkkejä osuuden sisällöistä:

 • Ravinnon osalta keskitytään siihen, miten ikääntyminen on muuttanut tai voi muuttaa ruokailua ja ravinnon tarvetta. Mietitään yhdessä, miten muutokset kannattaa huomioida aivoterveyden kannalta omassa arjessa.

 

 • Vireys ja virkeys sekä aivojen toimintakyky: keskustellaan vireyden haasteista ja opitaan ja jaetaan vinkkejä, miten vaikutat vireystilaasi: miten käynnistyt ja miten rauhoitut. Opitaan mitä aivot tarvitsevat pysyäkseen vireinä ja toimintakykyisinä korkeaan ikään asti.

 

 • Villivihanneksista osallistujat oppivat:

  •  villivihannesten tunnistusta ja käyttöä arjen ja juhlan ruoassa

  • kuinka villivihannesharrastus tukee kokonaisvaltaista terveyttä

 

Kurssilla opiskellaan yhteisöllisesti kouluttajan ja ryhmäläisten vuorovaikutuksessa. Jokainen on oman itsensä asiantuntija ja jokaisella on tietoa, käytännön vinkkejä ja kokemuksia, joita jakamalla kaikki opimme uutta ja saamme vinkkejä itselle kokeiltavaksi. Kouluttaja jakaa ryhmäläisille tutkittua tietoa aivoterveyden tukemisesta, vireyden säätelyn keinoista sekä villivihannesharrastuksen ja luonnon terveyttä tulevista vaikutuksista.


Mielen hyvinvointi
Itsetuntemus ja elämänhallinta: ratkaisukeskeinen ajattelu ja toiminta, elämän merkityksellisyys ja mistä se muodostuu, myönteisten asioiden havaitseminen, omien tunteiden tunnistaminen ja niistä tietoiseksi tuleminen, omaan elämäntilanteeseen vaikuttaminen ja asioiden kohtaaminen sellaisina kuin ne ovat, asioiden asettaminen selkeään arvojärjestykseen, ratkaisujen etsiminen haastaviin tilanteisiin, tietoisuus omista unelmista ja tavoitteista ja niiden yhteensopivuus arvojen kanssa, omien voimavarojen tunnistaminen ja niihin luottaminen.

 

Seksuaaliterveys

Sinä et ole myöhässä! Jos löydät sisäisen HEHKUSI 60+ vuosissa.

Anne haastaa osallistujat mukaan yksilölliseen kasvuprosessiin, jossa oma itse & naiseus / miehuus löytyy, avautuu ja mehevöityy. Seksuaalisuutta tarkastellaan ”levollisena olemisena” omassa kehossa. Prosessin aikana tartumme muun muassa seuraaviin kysymyksiin: Tunnetko olevasi – lukossa? Pelko ja puhumattomuus voivat laittaa elämän jäihin. Saat neuvoja vuorovaikutuksesta kumppanin kanssa: miten puhua ja kuunnella? Mitä sinä olet vailla? Iloa, naurua, itsetuntoa… Rakkautta, hellyyttä, kosketusta? Vai seksiä, joka on jokaisen seniorin perusoikeus? Jos sinulla on kumppani, saat neuvoja, kuinka voit lähestyä häntä uudelleen ja löytää suhteestanne uusia tasoja. Jos olet sinkku, silmissäsi syttyvä säteily tekee sinut näkyväksi!

Oppiminen tapahtuu luennoilla ja yhdessä keskustellen. Luontoretkillä tarkastelemme, mitä yhtäläisyyksiä löytyy kasvien ja ihmisen kasvusta. Voit pitää päiväkirjaa ja kirjata ylös omat oivalluksesi. Tunteihin voi sisältyä myös voimauttava valokuvaus.

Lepo ja rentoutuminen
Ajantasaista tietoa unesta, levosta ja rentoutumisesta.

Esimerkki ensimmäisen viikon aikataulusta (*suuntaa antava, muutokset mahdollisia)

voi hyvin aikataulu.PNG

Opettajat
Niina Kastari (KM, tanssinopettaja, pilates-ohjaaja) on kurssin vastuuopettaja, jonka kanssa syvennytään kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin erityisesti liikunnan ja kehollisen harjoittelun avulla (pilates, kehonhuolto, vesiliikunta, sauvakävely, luova liike).

Anne Hievanen (seksuaaliterapeutti, parisuhdeneuvoja) johdattelee osallistujat seniori-iän seksuaalisuuteen liittyvien teemojen äärelle: seksuaalisuus ilmiönä – mitä se tarkoittaa, miehuus ja naiseus, seniori-iän parisuhde, sisäiset mallit, ilo ja hyvä olo.

Janita Rannisto (aivoterveyteen erikoistunut fysioterapeutti, tanssinopettaja, villiyrttiohjaaja) jakaa osallistujien kanssa osaamisensa aivoterveydestä ja vireystilasta niin ajantasaisen teoriatiedon kuin monipuolisten harjoitteiden muodossa. Lisäksi Janitan johdolla tutustutaan villiyrttien käyttöön osana arkiruokailua.

Lisäksi kurssilla on vierailevia asiantuntijoita. Lisätietoa heistä tulossa myöhemmin.

Hinta: 615€.
Hinta sisältää opetuksen, aamiaisen ja lounaan kaikkina opetuspäivinä sekä uimahalli- ja kuntosalimaksut. Summa on mahdollista maksaa erissä. 

Ilmoittautumistiedot ja peruutusehdot
Ilmoittaudu 30.7.2023 mennessä! Opiskelupaikat täytetään ilmoittautumisjärjestyksessä.Voit myös soittaa opistolle toimistoaikoina numeroon 02 560 7750.

Opiskelu ja majoitus Länsi-Suomen opistolla
Koulutuksen ajan voit majoittua opiston pihapiirissä historiallisessa miljöössä sijaitsevissa majoitusrakennuksissa. Opiskelu Länsi-Suomen opistolla tarjoaa tilaa ajatella ja kehittää itseäsi turvallisessa yhteisössä. Rauhallinen ja pieni kampusalue Huittisen luonnon ja palveluiden keskellä takaa onnistuneen opiskelukokemuksen.

Majoitusvaihtoehdot ja hinnat.

Lue opintomaksuista ja peruutusehdoista.

Pidätämme oikeuden muutoksiin.

bottom of page