top of page
VIKING~1.JPG.jpg

TAINA MÄKI-ISO

Kloveria, vieraileva opettaja

Taina Mäki-Iso (FM) on fyysiseen teatteriin ja klovneriaan erikoistunut ohjaaja ja opettaja, joka työskentelee laajalti teatterin, tanssin, sirkuksen ja musiikin ammattilaisten, opiskelijoiden ja harrastajien kanssa. Hän esiintyy myös klovnina ja hän on tehnyt useita sooloesityksiä kuten: Kohti horisonttia (2010), haMEmo (2013/14, esitys oli myös Kansallisteatterin Kiertuenäyttämön ohjelmistossa 2015-16), Viikinkiprinsessa (2016), MEDEIA:Klovnin raivonhallintaopas (2018) ja Piilossa (2019). Mäki-Iso on mukana myös Georgian Murphyn kirjoittamassa ja ohjaamassa Tohtori Zeiffal, Tohtori Zeigal ja virtahepo, jota ei koskaan saatu kiinni -esityksessä (2018 Fabulous Bäckström Brothers, Musiikiteatteri Kapsäkki). Hän on esiintynyt kotimaan lisäksi myös Itävallassa, Ranskassa, Tšekissa, Beninissä, Yhdistyneissä Arabiemiraateissa ja Espanjassa. Hän työskentelee myös sairaalaklovnina (Tri Tanttarulla) ja on vieraillut Klovnirouva Marttana ikäihmisten palvelukeskuksissa.

 

Mäki-Iso on tehnyt ohjauksia mm. Helsingin, Oulun, Lappeenrannan ja Kuopion kaupunginteattereihin sekä vapaille ryhmille. Hänen viimeisimmät ohjaustyönsä ovat Mäki-Iso&työryhmä: Rakkaus?! IIK!KÄÄK!YÄK! Vaasan kaupunginteatterissa (2020), Teatteri Eurooppa Neljälle klovneriaesitys Hannu ja Kerttu -vai meneekö kaikki ihan pipariksi? (2020), klovneriaa ja nykytanssia yhdistävä Muteco (2019) tanssijoille Mari Kortelainen ja Kalle Pulkkinen, Hyvä trion Kalevalainen ensiapulaukku K-18 (2017) ja Niki Blombergin, Katri Lausjärven ja Mäki-Ison bouffonvaikutteinen ja monialainen MANIA-esitys (2016).

 

Mäki-Iso on arvostettu opettaja ja hän on opettanut mm. klovneriaa ja naamioilmaisua esimerkiksi Taideyliopiston Teatterikorkeakoulussa, Nätyllä, Turun taideakatemiassa, Lahden sirkuskoulutuksessa sekä Beninissä ja Tšekissä. Taina itse on opiskellut klovneriaa ja komiikkaa opettajinaan mm. Philippe Gaulier (useita eri kursseja 1997, 2009, -11,-14 ,-15 ja -19) , Giovanni Fusetti (Kiklos -teatterikoulussa Italiassa –02) Pierre Byland (Homo stupidens -klovneriakurssilla Sveitsissä -06) , Norman Taylor (kursseja ja yhteistyötä 2000-14), Angela de Castro (2009) ja Ami Hattab (2018-). Tainan motto taiteilijana ja opena: Leiki, liiku ja luo!

Musiikkiteatteri koulutus
bottom of page