top of page
Etsi
opisto

Tanssi, syö, nuku —ja toista sama uudestaan

Syksyn paritanssilinjalla tuntuu olevan todella hyvä porukka kasassa, ja hyvän ryhmähengen voi ulkopuolisena aistia niin salissa kuin ruokalassakin. Kolmen kuukauden aikana oppii tuntemaan kurssikavereitaan, ja ryhmästä muodostuu oma pieni opiskelijaporukka. Saimme kuulla kahden opiskelijan ajatuksia menneistä viikoista, ja siitä mitä tämä kolmen kuukauden jakso on heille antanut.


Lempäälästä tulevan Tiinan lavatanssiharrastus on alkanut niin, että hän on käynyt aluksi lavoilla lähinnä kuuntelemassa musiikkia. Tuolloin hän on ajatellut, että olisipa hienoa osata myös tanssia. Vuonna 2017 hän alkoi käymään tanssikursseilla, ja se olikin sitten menoa. Korona-aikaan tuli parin vuoden tanssitauko, mutta sen jälkeen tanssiharrastus on jatkunut uudella innolla. Länsi-Suomen opiston paritanssilinjasta hän kuuli muutamalta tutultaan, jotka olivat käyneet saman koulutuksen aikaisemmin ”Sää rakastaisit sitä, mee sinne!” oli Tiinaa kehotettu toimimaan. Samaan aikaan Tiina haaveili pienestä työelämäbreikistä ja halusi opiskella jotain, mistä hänelle olisi hyötyä ammatillisesti luokanopettajana. Lisäksi hän koki, että osallistuminen koulutukseen tulisi luontaisena jatkona harrastukselle, sillä hän oli aloittanut tavoitteellisen harjoittelun parinsa kanssa ja ajatteli, että oli tarve päästä palaamaan alkuun ja perustekemiseen, lajinomaiseen perustekniikkaan ja syventymään sitä mukaan tanssiin ja siinä kehittymiseen.


Porilainen Ilkka taasen on käynyt tansseissa jo nuorena poikana, kuten kaikki hänen ikäisensä nuoret siihen aikaan. Tanssi tuli kuitenkin kuvioihin suuremmin kun arki kotona tasaantui lasten kasvettua, ja vuonna 2012 hän asteli Harjavallassa sijaitsevalle suositulle tanssipaikalle V2:lle. Hän huomasi kuitenkin, että vaatimustaso on kasvanut ajan myötä ja että tanssilajeja on tullut paljon lisää. Tämän innoittamana hän alkoi käymään lyhyillä ns. pop up -kursseilla. Sen lisäksi hän kävi aktiivisesti kesälavoilla, jopa 3-4 kertaa viikossa. Hänellä kyti ajatus siitä, että kun on enemmän aikaa, hän haluaa opetella tanssimaan perusteellisesti. Aikaa alkoi vapautumaan vuosi sitten, kun Ilkka myi oman yrityksensä ja välittömästi hän otti selvää milloin alkaa seuraava Länsi-Suomen opiston paritanssikoulutus, josta hän oli kuullut paljon kehuja koulutuksen käyneiltä. Koulutus on vastannut täysin odotuksia!


Miten Länsi-Suomen opiston paritanssilinja eroaa muista tanssikursseista?

”Parasta on se, että täällä edetään jäsentyneesti tanssimisen perusteista lähtien. Tutkitaan, miten tanssin oppiminen riippuu omasta kehosta, liikkuvuudesta ja hermotuksesta ja miten keholla voidaan tuottaa tanssia ja lajinomaista liikettä. Eli lähdetään liikkeelle siitä, että ymmärretään omaa kehoa ja miten sen ominaisuudet vaikuttavat tanssimiseen. Tämä on niin hienoa ja antaa pohjan sille, että voi todellakin kehittyä tanssimisessa tämän jälkeenkin”, Ilkka kertoo.


Tiina komppaa Ilkkaa ja sanoo, että koulutuksessa saa paljon eväitä oman tanssin kehittämiseen kaikilla tanssin osa-alueilla. ”Pidän kurssin monipuolisuudesta. Meillä on ollut balettia ja paljon muuta, mikä tukee paritanssissa kehittymistä. Täällä ehditään kehittää sellaisia kehollisia valmiuksia, joiden kehittämiseen lyhytkursseilla ei ole aikaa. Kurssin aikana on ollut aikaa perehtyä siihen mitä tekee ja miksi tekee.”


”Täällä täytyy itseään katsoa peilistä, vaikka täällä ei edes ole peilejä” toteaa Ilkka nauraen ja viittaa siihen, että kurssilla oppii paljon muutakin itsestään. Kuten millainen olen tanssijana, mitkä ovat omat vahvuudet ja kehittämiskohteet. Kurssilla saa todella paljon henkilökohtaista palautetta ja molemmat ovat sitä mieltä, että se on kehittymisen kannalta todella tärkeää.

Kurssin vastaavana opettajana toimiva Liisa Kontturi-Paasikko yhtyy Ilkan ja Tiinan sanoihin ja sanookin oppimaan oppimisen olevan yksi isoimmista tavoitteista pitkällä kurssilla. ”Paritanssin opetusta hoitaa meillä tiivis opettajaporukka, jonka kanssa jaetaan samanlaiset ajatukset oppimisen kannalta tärkeistä asioista. Olemme päivittäin yhteydessä siitä, mitä edellinen opettaja on tunneillaan käynyt läpi, jotta seuraava opettaja pystyy rakentamaan oman tuntinsa jatkumoksi. Tällaista pitkäkestoista ja tavoitteellista jatkumoa ei Suomessa tällä hetkellä ole tarjolla missään muualla.”, sanoo Liisa. Hän pitää tärkeänä myös sitä, että tanssimisen lisäksi kurssilla tutustutaan paritanssiin ja soivaan musiikkiin laajemminkin, mikä auttaa oppilaita hahmottamaan kokonaisuutta ja näkemään paritanssin osana tanssin laajempaa kenttää.

Länsi-Suomen opiston paritanssikoulutus

Opistoelämä

Kumpikin, Ilkka ja Tiina, ovat viihtyneet urheiluopistomaisessa kampusmajoituksessa. Se on rauhoittanut tekemistä ja etuna on se, että päivän päätteeksi ei välttämättä tarvitse lähteä ajamaan kotiin, jolloin ajatus ei katkea, ja joka aamu ei tarvitse aloittaa alusta.

”Minusta on ollut ihanaa, että meillä on kiva porukka, joka päivä on ollut kiva tulla tänne, tai jos on täällä yöpynyt, niin on ihana herätä täältä. Täällä on ihan mahtava ruoka ja henkilökunta on todella osaavaa ja kaikilla on oikeasti annettavaa ja miljöö on aivan ihana.” Kumpikin ovat yöpyneet koulutuksen ajan opistolla, Tiina muutaman yön viikossa ja Ilkka koko opiskelun ajan pääosin maanantaista torstaisin. ”Huone on melko askeettinen, mutta se on vain hyvä. Ei tarvitse muita virikkeitä, sillä täällä riittää niitä.”

Ilkka on samaa mieltä siitä, opiskelukavereista on muodostunut hyvä porukka ja jatkaa, että opettajaporukalla on samankaltainen ymmärrys siitä, miksi oppilaat ovat kurssilla. Kaikki opinnot kehonhuollosta tanssin opetukseen tukevat toisiaan, ja opettajilla näyttää olevan saumaton yhteistyö. Kaikella on looginen jatkumo, ja opettajat tietävät toistensa töistä. Opettajat ovat poikkeuksellisen sitoutuneita työhönsä. Heillä on aito kiinnostus siihen ja se näkyy kaikessa toiminnassa.


Tämän syksyn kurssi on järjestyksessä viides 3kk paritanssikurssi ja Liisa kertoo, että jokainen kurssi on ollut oppilaille iso matka omaan itseen. ”Kun on päivittäin tekemisissä samojen kurssikavereiden kanssa ja viettää vielä vapaa-aikaansakin heidän kanssaan, joutuu vääjäämättä tutkiskelemaan itseään ja suhtautumistaan ihmisiin ja elämään. Parhaimmillaan matkan jälkeen osaa katsoa itseään uudella tavalla ja on saanut itselleen uusia elämänikäisiä ystäviä!”


Mitä koulutus on antanut sinulle?

”Ihanan hengähdystauon arkeen. Tanssillisesti se antanut rakennuspalikoita, eli on jonkunlainen ymmärrys mitä tästä eteenpäin kannattaa lähteä miettimään. Ja kun musiikki on niin olennaisesti mukana tanssissa, ja vaikka itse kuuntelee musiikkia, niin osaako sieltä kuunnella tanssin kannalta oikeita asioita. Koulutuksesta on saanut myös parempaa ymmärrystä mitä se tanssi on, ja millainen minä olen tanssijana ja mihin minun kannattaa keskittyä. Nyt minulla on parempi kokonaisvaltainen ymmärrys itsestä, omista kehollisista valmiuksista ja ylipäätään tanssimisesta”, kiteyttää Tiina omat kokemuksensa.

”Syyt omiin kehollisiin haasteisiin ovat löytyneet ja tiedän mitä niille voi tehdä. Ennen koulutusta kaikki tanssit ovat olleet minulle samaa puuroa, nyt ymmärrän lajinomaiset erot paremmin, ja sen, miten niitä voi kehittää. Ja ne on just ne mitä olen toivonut! Täytyy tulla ensi keväänä vielä uudestaan”, pohti Ilkka.


Uusi 3kk paritanssikurssi keväällä 2024

Nyt on sinullakin mahdollisuus lähteä mukaan paritanssikoulutukseen keväällä 2024! Aloitamme koulutuksen 19.2.2024. Lue lisää koulutuksesta täältä ja ilmoittaudu mukaan mahdollisimman pian!

Tule kehittämään tanssisi kokonaisvaltaista ymmärtämistä, opi ymmärtämään kehoasi ja sen valmiuksia sekä itseäsi tanssijana. Tule tutustumaan paritanssin maailmaan sekä tanssin että musiikin kautta tiiviissä, kolmen kuukauden koulutuksessa.


Paritanssikoulutusta Satakunnassa

476 katselukertaa0 kommenttia

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki

Comments


bottom of page