top of page
Etsi
  • opisto

ENGLANNIN KIELTÄ LÄNSI-SUOMEN OPISTOLLA

Koronasta huolimatta viime vuonna meillä oli kaksi lyhyttä englannin kielen, kahden viikon kurssia. Ensimmäinen pidettiin joulukuussa ja toinen maaliskuussa. Nyt syksyllä avataan uudelleen kolmen kuukauden kurssi, missä idea on taas puhumiseen kannustavalla materiaalilla innostaa oppilaat omakohtaiseen kielenkäyttöön. Luetaan ja keskustellaan arkisista, jokapäiväisistä asioista, että syvemmistä yhteiskunnallisista asioista; debatoidaan, argumentoidaan, nauretaan ja joskus jopa opitaan kieltä käyttämällä sitä.Merja Salanko-Vuorela (70 v) ja Heli Tynkynniemi (”iloinen eläkeläinen”) kirjoittavat kokemuksistaan englannin kielen opiskelijoina. He opiskelivat opistolla englantia keväällä 2022 opettajanaan Kristian Hannikainen, joka toimii opettajan myös ensi syksynä käynnistyvässä koulutuksessamme Englantia 50+.


Opiskelua ja opetusta elämää varten


”Olen ollut muutaman kerran Länsi-Suomen opistolla englannin kielen kurssilla. Kahdella viimeisimmällä opettajana on ollut Kristian Hannikainen. Ihanaa, että näin 70- kymppinenkin voi löytää elämäänsä sisältöä opiskelusta. Kohdallani ei ole kyse enää siitä, että tarvitsisin opintoja ammatillisista syistä tai osatakseni kieliopin kaikkia kiemuroita. Haluan pitää aivoni virkeinä, ymmärtää puhuttua kieltä kansainvälistyvässä maailmassa ja osallistua keskusteluihin erilaisten ihmisten kanssa. Länsi-Suomen opisto tarjoaa siihen loistavat puitteet.


Kristian opettajana on tosi mahtava. Kurssitunnit sujuvat upeasti ja nopeasti, koska keskustelujen ja pikku harjoitusten teemat ovat ajankohtaisia. Tavoitteena on puhua ja ymmärtää puhuttua kieltä. Kristianin erittäin hyvä yleissivistys ja tyyli opettaa innostaa meitä oppilaita, eikä kenenkään tarvitse tuntea itseään tyhmäksi, vaikka sanookin väärin tai ei ymmärrä kuulemaansa. Toisten jo vähän iäkkäämpien opiskelijoiden kanssa vaihdetaan ajatuksia ja nauretaan remakasti, kun opettaja räväkkään tyyliinsä demonstroi kielen koukeroita. Työskentely on jotain ihan muuta, kuin pänttääminen koulussa (ainakin siihen aikaan, kun minä olin nuori). Meitä on kursseilla eritasoisesti englantia osaavia. Kristian on taitava sovittamaan opetuksen jokaisen taitotasoa vastaavaksi. Vaikka kurssin päätyttyä huomaan, että minusta ei vieläkään tullut täydellistä englannin kielen osaajaa, toivon, että voin jatkossakin osallistua Kristianin opetukseen.”


Merja Salanko-Vuorela

sosiaalineuvos, Helsinki


Englannin kieli on hyödyllinen taito

”Kun jäin eläkkeelle, mietin mitä järkevää, mutta mukavaa tekisin. Työvuodet olivat olleet kiireisiä ja viimeisinä vuosina oli kypsynyt ajatus, että eläkkeellä annan aikaa itselleni ja teen sellaisia asioita, jotka tuottavat mielihyvää, mutta ovat myös hyödyllisiä. Kun ikää väistämättä tulee, on hyvä pohtia, mitkä keinot auttavat pitämään ”nupin” kunnossa.


Tunsin jo entuudestaan Länsi-Suomen Opiston, joten aloin selvittämään heidän kielikurssien tarjontaa. Koska kielitaitoni oli täysin ruosteessa, eikä sitä taitoa edes ollutkaan, rohkeasti ilmoittauduin englannin kurssille. Kurssi osoittautui aivan erinomaiseksi lähtölaukaukseksi eläkepäiville, työstä irtautuminen tapahtui salamannopeasti. Kun mieheni jäi eläkkeelle, olemme osallistuneet yhdessä, olemme kerranneet vanhaa ja opiskelleet uutta. Kielen opiskelu on siitä palkitsevaa, että jos ei sitä käytä, sen unohtaa, senpä vuoksi sitä on opiskeltava ja kerrattava uudelleen ja uudelleen ja siihen Länsi-Suomen opisto on tarjonnut mahdollisuuden. Opiston englannin kursseilla todella oppii kieltä, opettaja on kannustava ja tunneilla on iloinen tunnelma, huumorilla maustetaan, ikinä ei tule tunnetta, että en voi mennä tunnille, en osaa, en pärjää…. päinvastoin. Opettajalla on loistava kyky saada opiskelijoilta syntymään puhetta, vähän takellellen aluksi, päivä päivältä paremmin ja nimenomaan puhetta, arjen käyttökieltä, kielioppia vain pieni, pakollinen määrä. Meille aikuisille opiskelijoille onkin tärkeintä oppia käyttökieltä, pärjätä matkoilla, ravintolassa, hotellissa, matkatoimistossa, lääkärissä jne. Tähän Länsi-Suomen opiston englannin kielikurssit antavat hyvän pohjan.”


Heli Tynkynniemi

Iloinen eläkeläinen

evp toiminnanjohtaja 

Tule sinäkin opiskelemaan englantia syksyllä 1.9. alkavaan Englantia 50+ -kurssille.

Lisätiedot ja ilmoittautumiset tästä.

99 katselukertaa0 kommenttia

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki

Comments


bottom of page