top of page
Petra Karjalainen kuva.jpg

PETRA KARJALAINEN

Petra Karjalainen on näyttelijä, laulaja ja laulunopettaja. Hän valmistui Teatterikorkeakoulusta Teatteritaiteen maisteriksi vuonna 1995 ja on sen jälkeen työskennellyt hyvin monipuolisesti useissa eri teattereissa, TV- ja elokuvatuotannoissa, laulunopettajana, lauluvalmentajana sekä tehnyt laulukeikkoja ja dubbauksia lukuisiin animaatioelokuviin ja sarjoihin. Hän on ollut mm. Iines Ankan äänenä valmistumisestaan saakka. 

Tampereen Työväen teatteri on Petran vakituinen työpaikka. Vuosien varrelle mahtuu myös useita vierailuja muihinkin teattereihin, esim. Helsingin kaupunginteatteriin, Teatteri Jurkkaan, Kansallisteatteriin, Lahden kaupunginteatteriin sekä useisiin kesäteattereihin.

Petra on tehnyt monipuolisen uran näyttämöllä. Draamaroolien lisäksi häntä ovat työllistäneet eritoten musikaalit ja ne ovatkin lähinnä hänen sydäntään ja sieluaan näyttelijänä. Petra rakastaa kertoa tarinoita ja tunteita musiikin kautta. Erityisesti Petran mieleen jääneet roolit ovat musikaaleissa Les Miserables, Oliver, Chicago, Sound of music, Viulunsoittaja katolla, The Last five years, Tell me on a Sunday, Viita 1949, Tytöt 1918, Billy Elliot ja Hamlet. Niissä hän on saanut toteuttaa monta unelmaansa. Tällä hetkellä Petran voi nähdä TTT:ssa musikaalissa Matilda sekä syksyllä ensi-iltaan tulevissa Come From awayssa ja Momentumissa.

 

Äänen rajattomat mahdollisuudet ja monipuolinen käyttö on aina kiinnostanut Petraa jo oman näyttelijän työn takia. Petra on pyrkinyt työssään siihen, että mikään äänellinen asia ei ole mahdoton tai väärin. Tunne, heittäytyminen, rajojen yli meneminen, tutkiminen ja tekniikka kulkevat kaikki käsi kädessä. Lopulta äänen tutkiminen alkoi kiinnostaa Petraa niin paljon, että hän opiskeli laulunopettajaksi Tanskassa Complete Vocal Institutessa ja valmistui sieltä 2016. Sen jälkeen hän on teatteri- ja äänitöiden lisäksi saanut ilokseen opettaa niin ammattilaisia, näyttelijäopiskelijoita ja ryhmiä kuin aloitteleviakin laulajia.

 

Opetuksessaan Petra korostaa yksilöllisyyttä, iloa, heittäytymistä ja sellaisen tekniikan löytämistä, jossa kaikki, mitä laulaja haluaa, on toteutettavissa. Hän pyrkii siihen, että laulaja oppii työskentelemään kehonsa kanssa, eikä sitä vastaan. Erityisesti Petra nauttii laulun tulkinnan ja tarinan kerronnan tutkimisesta ja opettamisesta. Hän yhdistää opetukseensa vuosikausien käytännönkokemuksen ja laulunopettajakoulutuksesta saamansa pedagogisen ja teknisen tiedon. Petran sanoin ”Laulaminen ja esiintyminen on ihanaa! Ja kaikki on mahdollista!!”

bottom of page