top of page
Etsi
  • liisakontturi-paas

KEVÄT ALKOI TANSSIEN

Päivitetty: 16. helmik. 2022




1.2.2022 alkoi tämän kevään Paritanssi 1 -kurssi eli pääsimme sukeltamaan tanssikuplaan uusien opiskeljoiden kanssa. Kurssin alkuun asti jännitettiin koronatilannetta, mutta rajoitukset poistuivat sopivasti juuri ennen kurssin alkua ja nyt ollaankin jo täydessä vauhdissa.


Päivitämme kuulumisiamme sekä Instagramissa että Facebookissa, otathan nämä kanavat seurantaan niin näet mitä kaikkea tanssisalissa puuhaillaan.



Kevään 2022 osallistujat


Mukana on 10 opiskelijaa Etelä- ja Itä-Suomesta, ihana porukka tanssinharrastajia, joista jokaisella on omanlaisensa historia tanssin suhteen ja omanlaisensa tausta. Päämäärä on kaikilla kuitenkin ehdottoman yhteinen ja kristallin kirkas: antautua kolmen kuukauden ajaksi tanssille, kehittyä paritanssiin liittyvissä asioissa omassa tahdissa ja nauttia tanssikuplasta täysin rinnoin. Parhaimmillaan tästäkin porukasta muodostuu tiivis yhteisö, jossa jokainen pääsee irtautumaan tavallisesta arjesta ja kenties ottamaan uudenlaista suuntaa elämäänsä.


"Saimme Elisan tunnilla hyvät teesit kurssillemme: Turvallisuus, vapaus, lupa kokeilla, mukavuusalue, uhka vai mahdollisuus, hyväksyminen, avoimuus." (opiskelijan oppimispäiväkirjasta)


Kaikilla osallistujilla on takanaan lavatanssi- tai joitain muuta tanssiharrastusta, osalla enemmän osalla vähemmän, osa on hakemassa tanssitaidon kehittymisen lisäksi vinkkejä ja ideoita tanssinopetukseen. Pyrkimyksenä on pystyä vastaamaan jokaisen toiveisiin ja haasteisiin mahdollisimman hyvin sekä opettajajohtoisesti että yhdessä ryhmän kanssa.


"Kaiken kaikkiaan minulle sopivaa tasoa sekä tanssissa että musiikissa —haastavaa, mutta ei ylivoimaista. Olen innoissani!" (opiskelijan oppimispäiväkirjasta)


Tuttu opettajakaarti


Opettajakaarti on tuttu aiemmilta kursseilta:

- Lissu Kontturi-Paasikko vastaa opintojen sisällöstä ja opettaa itse paritanssin tekniikkaa sekä tanssitietoa- ja pedagogiikkaa.

- Elisa Ahonen pitää huolen siitä, että treenaamisesta ei tule ryppyotsaista puurtamista ja hänen tuntiensa pääpaino on asioiden soveltamisessa ja vuorovaikutteisessa tanssissa. Lisäksi Elisan kanssa tutustutaan siihen, mitä paritanssin opetus voi olla eri ikäryhmien kohdalla.

- Lasse Paasikko huolehtii siitä, että opiskelijoiden ymmärrys tanssimusiikista sekä rytmiikan että sen kehityksen näkökulmasta kasvaa.

- Niina Kastari opettaa jokaista pitämään hellää huolta kehostaan ja ymmärtämään sen toimintaedellytyksiä.

- Syksyn 2021 kurssi ei päässyt nauttimaan Anniina Koivuniemen rauhallisen selkeästä opetuksesta Tanssii Tähtien kanssa -ohjelman vuoksi, mutta keväällä Anniinan opista saadaan nauttia viikottain.


"Lissun teoriatunneilla lounaan jälkeen oli paljon mielenkiintoista asiaa. Puhuimme tanssin perheyhtäläisyyksistä, tanssilajeille yhteisistä asioista, tanssitermistöstä sekä seuratanssin ja kilpatanssin eroista ja yhtäläisyyksistä."

"Anniinan tekniikkatunnit jälleen täyttä rautaa! Haastavaa ja mielenkiintoista. Ehkä jonain päivänä kehokin oppii toteuttamaan."(opiskelijan oppimispäiväkirjasta)


Kolmen kuukauden kursseilla vuorottelee yksi laajempi sivulaji (48x45min): argentiinalainen tango, salsa ja swinglajit. Keväällä 2022 vuorossa ovat swinglajit, joiden pääpaino on buggissa ja west coast swingissä ja niihin päästään tutustumaan Hanna Tuomisen asiantuntevassa ja lämminhenkisessä opastuksessa.




Tangoa isommalla porukalla huhtikuussa


Korona haastoi meitä kaikkia vielä alkuvuodesta ja tammikuulle suunniteltu kolmen viikon Tangon monet kasvot -kurssi siirrettiin pidettäväksi huhtikuussa. Niinpä kevään Paritanssi 1 -kurssi saa nauttia ”ylimääräisistä” vierailijoista tangokurssin käynnistyessä. Noiden viikkojen aikana päästään maistamaan fuusiotangoa Jussi Kuosmasen johdolla, wanhaa tangoa Juhani Tahvanaisen kanssa ja argentiinaisen tangon mausteita suomalaiseen tangoon tuo Polven Jenna. Lisäksi Lasse heittäytyy kurssilaisten kanssa tangomusiikin maailmaan ja perehdyttää heitä tangon historiaan ja kehitykseen. Noiden kolmen viikon ajan opinnot kulkevat osittain samassa salissa, osittain työskennellään omissa ryhmissä.


"Aikoinaan ohjaajakoulutuksessa sivuttiin musiikin kolmimuunteisuutta, mutta ei koskaan kerrottu, että mitä se tarkalleen ottaen on. Googlaamalla sain jonkinlaisen aavistuksen tapaisen asiasta. Tänään, 4 vuotta myöhemmin, sain tyhjentävän vastauksen."(opiskelijan oppimispäiväkirjasta)


Ystävänpäivän viikolla lähtötason arviointia


Opintojen kolmas viikko alkoi ystävänpäivänä ja innostus tunneilla oli taas kerran käsinkosketeltavaa. Ryhmä on todella motivoitunut treenaamaan ja tekee töitä ahkerasti ja keskittyneesti ja heittäytyi alkulämmittelyissä myös ystävänpäivän samba-piiriin avoimesti ja vapautuneesti.


Ensimmäisinä viikkoina on pääpaino tanssitekniikassa ollut hitaassa valssissa, fuskussa ja rumba-bolerossa joiden tanssillisia elementtejä on hiottu paljon yksin ja jonkin verran myös parin kanssa. Opiskelijoilla on itsenäisen opiskelun tukena käytössään Google Driveen tallennettuja muistiinpanotiedostoja ja YouTubeen piilotettuja soittolistoja, joiden kautta asioita pääsee kertailemaan halutessaan iltaisin tai viikonloppuisin. Hyvin tavallista onkin, että ainakin kurssin alkuviikkoina tanssisali on ahkerassa käytössä koulupäivän jälkeenkin ja keskustelu tanssista jatkuu pitkälle iltaan.



Jotta omaa kehitystä pääsee seuraamaan ja oppii analysoimaan kuvataan näistä lajeista perusharjoitesarjat videolle tehdään ns. lähtötasoarviointi. Opiskelija tekee tämän ohjeistetusti itse eli arvioi omaa tanssiaan tiettyjen elementtien pohjalta ja tehtyään oman arvionsa saa meiltä opettajilta palautteen, jossa käydään läpi sekä vahvuuksia että kehittämiskohteita. Yhdessä todettujen asioiden pohjalta työskennellään seuraavien viikkojen ajan tanssilajivalikoimaa laajentaen ja loppukurssille sovitaan uusi arviointitapahtuma. Näin treenaaminen saa tavoitteellista sisältöä ja opiskelija käyttää opetustuntien lisäksi haluamansa ajan asioiden kehittämiseen.


Itsearviointia lähdettiin pohtimaan Anssi Kirkonpellon laatiman tanssitekniikan arviointitaulukon (kuvassa) pohjalta. Pääpaino ensimmäisessä arviointitehtävässä on laji-ja tanssitekniikassa sekä rytmissä eli omassa tanssissa. Vienti-seuraamiseen ja tanssiasentoon ja -otteisiin liittyviä asioita treenataan ja niiden osalta arviota tehdään myöhemmin kurssin aikana.



Hyvässä vauhdissa siis ollaan ja tiedetään jo etukäteen, että aika tulee lentämään ja kohta ollaan siinä vaiheessa, että tiiviiksi muodostunut porukka joutuu jättämään hyvästejä toisilleen. Mutta, sitä ennen nautitaan ja tanssitaan, tanssitaan, tanssitaan!


Mikäli koulutuksesta on jotain kysyttävää, älä epäröi ottaa yhteyttä: liisa.kontturi-paasikko@lsopisto.fi, 050-4431011. Seuraava kurssihan on syksyllä, 1.9.-30.11.2022.







140 katselukertaa0 kommenttia

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki
bottom of page