top of page
Etsi
  • liisakontturi-paas

KOLME VIIKKOA ERILAISIA SWINGLAJEJA

Länsi-Suomen opiston tanssisyksy alkoi kolmen viikon Swingejä Lindystä Westiin -kurssilla. Mukana oli kymmenkunta innokasta tanssinharrastajaa, joiden tietämys ja myös osaaminen tämän upean lajiperheen lajeista kasvoi isosti kurssin aikana.


Kurssin vastuuopettajana toimi tuttuun tapaan Liisa Kontturi-Paasikko, joka oli vierailijoiden tunneilla myös oppilaana laajentamassa omaa osaamistaan. Lissun kanssa opiskeltiin jiveä ja fuskua ja kertailtiin vierailijoiden tuntien antia.


Saimme nauttia joka viikko kahden päivän ajan lajin vahvojen asiantuntijoiden annista ja pystyimmekin muodostamaan selkeän ymmärryksen siitä, mitkä asiat ovat lajeille yhteisiä ja mitkä vivahteet tekevät kustakin lajista omanlaisensa.


Seuraavat intensiivikurssit järjestetään opiskelijoiden toiveesta saman laajuisina kuin tämä kolmen viikon kokonaisuus, mutta kahden viikon kestoisina. Päivät ovat siis tiiviimmät ja perjantai otetaan mukaan opiskeluun.


Seuraavat kaksi kurssia ovat:



Swingien ensimmäinen viikko


Kurssi alkoi Oulun ammattikorkeakoulun tanssinopettajakoulutuksen opettajavierailulla ja lehtori Anni Heikkinen johdatti meidät swinglajien alkuaikoihin ja yleisesti näiden "lajien äitinä” pidetyn lindy hopin saloihin. Anni tarjosi kahden päivän aikana kattauksen lindy hopin peruselementtejä, lajin vientiseuraamisen perusteita ja musiikin käyttöä. Pääsimme myös kokeilemaan yksintanssittavaa Shim Sham -tanssia, yhtä niistä upeista ympäri maailmaa tanssittavista swigin alkuaikojen rutiineista jotka ovat säilyneet muuttumattomina jo lähes 100 vuoden ajan.



Lissun kanssa kertailtiin Annin antia ja syvennyttiin jiven tanssillisiin elementteihin. Samalla pohdittiin lindy hopin ja jiven eroja ja yhtäläisyyksiä eli sitä, mitä elementtejä vaaditaan jotta voidaan sanoa tanssivamme lindyä tai jiveä. Erot löytyivät ensisijaisesti triplestepin / chasseen suoritustavasta ja vienti-seuraamisen tuntumasta. Yhtäläisyyksiä löytyy rytmityksen ja kuvioiden osalta paljonkin.


Pohdittiin myös sitä, miten lindyn grooven kuuden askeleen perusaskelikko on selkeästi ollut meidän oman fuskumme pohjalla, mutta mitkä ovatkaan ne elementit joiden kautta voimme sanoa tanssivamme nimenomaan fuskua eikä lindyä groovetekniikalla. Löytyypä jivestäkin samantyyppinen askelikko mikäli tanssitaan singletime jiveä.


KOKO VIIKKO OLI TÄYNNÄ ISOJA OIVALLUKSIA JA

TREENAAMISESTA NAUTTIMISTA!


Viikko numero 2

Viikko alkoi kertailupäivällä, tiistai-keskiviikon ohjelmasta vastasi Hanna Tuominen jonka kanssa syvennyttiin west coast swingin perusteisiin ja käytiin vilkasta keskustelua buggin perusteista.


Hannan vierailun alkajaisiksi Suomen Tanssinopettajain liitto Stol ry:n seuratanssijaoksen edustaja Elisa Ahonen luovutti Hannalle Vuoden Tanssinopettaja 2021 palkinnon. Lämpimät onnittelut Hanna, oli upeaa saada olla opissasi!




West coast swing on tämän lajiperheen lajeista uusimpia ja tällä hetkellä etenkin nuorempien harrastajien keskuudessa erittäin suosittu koska sitä tanssitaan tämän päivän popbiiseihin. Hanna valotti lajin historiaa ja kilpailumaailmaa ja lajista muotoutuikin varsin laaja ymmärrys ja sen tanssilliset perusteet ja tavallisimmat elementit saatiin hyvällä tavalla harjoittelun alle.


Buggia tanssittiin keskiviikko iltapäivä ja Hannan suvaitsevainen ja avoin tapa lähestyä lajia avasi useammalle kurssilaiselle tämän lajin tärkeimpiä perusteita ja tanssista muodostui paljon aiempaa rauhallisempaa ja miellyttävämpää.


Viikon lopuksi lisättiin lindyn, jiven ja fuskun joukkoon yksi uusi triplestep laji westie ja lisäksi bugg, jonka kautta vientiseuraamiseen oli tullut uudenlaisia oivalluksia. Westien todettiin poikkeavan aiemmista lajeista kuvioiden muodon osalta ja vientiseuraamisen tuntuman osalta, myös liikkumisen tapa poikkeaa joustoa käyttävistä lajeista. Bugg on lajina omanlaisensa, mutta Hannan opetuksen kautta saimme isoja oivalluksia kaikille lajeille yhteisestä vientipiste-ajatuksesta.


PALJON OPITTIIN SIIS TÄLLÄ VIIKOLLA JA SWINGREPPU TÄYTTYI

JO MELKOISEN PAINAVAKSI!


Kolmas ja viimeinen viikko

Swingreppu täyttyi tällä erää täyteen Tommi Koivulan todella antoisten päivien aikana. Sinne sujahtivat boogie woogie ja carolina shag ja lisämausteita saatiin muistakin. Tommi elää ja hengittää tätä lajiperhettä ja saimme nauttia hänen todella laajasta tiedostaan ja osaamisestaan.



Kahden uuden lajin perusteiden saaminen kehoon oli kahden viikon jälkeen jo haastavaa, mutta tiedollinen puoli kasvoi ja ymmärrys lajeista ja niiden vaikutuksista toisiinsa laajeni entisestään. Tommin kanssa saatiin maistiaiset myös night club twostepistä ja hänen ja Pirjo-vaimonsa kehittämästä skumppa-nimisestä tanssista. Tämä tanssi nostaa suomalaisen humppamusiikin arvoon arvaamattomaan käyttäen tanssillisena elementtinä swinglajien 8-count askelikkoja. Hauskaa!


Viikon ja kurssin viimeisinä päivinä käytiin paljon hedelmällistä keskustelua kokonaisuudesta ja mietittiin mitä kaikkea kolmen viikon aikana onkaan opittu ja miten itsekukin voi asioita soveltaa lavoilla tanssiessaan. Kävimme läpi lajien yhtäläisyyksiä ja eroja ja jokainen kurssilainen pohti oppimistaan suhteessa siihen mitä on aiemmin näistä lajeista osannut.


Suurimmat oivallukset koko kurssille tulivat vientiseuraamisen osalta, siitä että loppujen lopuksi siinä on kysymys samasta asiasta (vientipiste), jota työstetään eri tavoilla eri lajeissa ja saadaan tämän pohjalta toteutettua lajeille tyypillistä tanssillista olemusta. Kun tähän laitetaan päälle lajille tyypillinen kehon syke ollaan jo hyvin lähellä lajinomaista tapaa tanssia tiettyä lajia. Lavoilla tanssittaessa lajit usein sekoittuvat, mutta kurssilla opittujen elementtien avulla sitä voi monipuolistaa ja varioida aiempaa paremmin. Iso asia etenkin seuraajille oli myös se, että he huomasivat että uskaltavat lähteä tanssimaan jos joku hakee ”lindylle tai westille” koska tunnistavat nyt lajin perusteet.


Opintojakson palautteista poimittua


Opetus lisäsi osaamistani koska

  • oli sellaisia lajeja, joita en ollut aikaisemmin tanssinut. Lisäksi sain rohkeutta tulkita enemmän tanssiani.

  • Paljon erittäin hyvää viseasiaa

  • Uusia taitoja uusista lajeista ja paljon asiaa myös opettamisen näkökulmasta

  • Ymmärsin kehon tanssimisen merkityksen parityöskentelyn ja visen rakentumisessa

Suurin oivallukseni oli se, että:

  • swinglajit ovat yhtä suurta perhettä.

  • Ei tarvitse pyytää anteeksi jos ei heti osaa jotain

  • Ymmärsin viennin ajoituksen ja vientipisteiden merkityksen uudella tavalla

  • Viseasiat, etenkin jarrutuksen luominen kehon liikesuunnilla


 

Upeat kolme viikkoa takana, tuskin maltamme odottaa marraskuun tangon intensiivikurssia ja tammikuun lattarien vastaavaa. Kevään pitkä kurssi (3kk) mitä suurimmalla todennäköisyydellä toteutuu, mukana on nyt jo useampi ilmoittautunut. Ilmoittauduthan sinäkin mukaan!


146 katselukertaa0 kommenttia

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki

コメント


bottom of page