Syyskuun alussa aloitti 13 opiskelijaa paritanssin 3kk kurssin ja aika on vierähtänyt niin, että nyt vasta olen kirjoittamassa ensimmäistä blogia opinnoista.
On hienoa huomata, miten jokainen ryhmä on erilainen ja sen ”henki” muodostuu ihan omanlaisekseen. Tämähän on nyt järjestyksessä neljäs paritanssikurssi ja lisää on tulossa heti ensi keväänä, mukana yksi uusi 3kk kurssi ja 3 viikon tangokurssi ja mitä todennäköisimmin kevääseen tulee myös jokunen viikonloppukurssi.
Ensimmäinen kurssi kesti kokonaisen lukuvuoden 2018-19, mukana oli 7 opiskelijaa ikähaarukalla 18-62 akselilla Rovaniemi-Joensuu- Pori-Helsinki. Tämä porukka oli ”iätön” ja hitsautui ihanalla tavalla yhteen tuon vuoden aikana. Paljon koettiin yhdessä, paljon opittiin. Yhteistyötä ja yhteisiä opintoja oli samaan aikaan opistolla olleen taidetanssilinjan kanssa, jonka kanssa mm. tehtiin koko illan tanssiteoskin, jossa jokainen sai heittäytyä huikeasti oman mukavuusalueensa ulkopuolelle. Ihana vuosi!
Kuvassa poseeraavat opiston rantatörmällä syksyllä 2018 aloittaneet pari- ja taidetanssilinjalaiset. Toista vuoden kurssia yritettiin saada kasaan syksyllä 2019, mutta siihen ei tullut riittävästi ilmoittauuneita, joten päädyimme kokeilemaan olisiko ihmisten helpompi järjestää 3kk läsnäolo. Tämä osoittautui hyväksi ratkaisuksi.
Ensimmäinen 3kk kurssi järjestettiin syksyllä 2020 ja tähän saatiinkin 12 opiskelijaa. Ikäjakauma ei ollut niin suuri kuin vuoden kurssilla, mutta mukana oli sekä nuoria aikuisia että eläkeikäisiä opiskelijoita. Tämä oli energinen ja räiskyvä sakki, jossa jokainen persoona joutui käymään keskustelua itsensä kanssa myös siitä, millainen on ryhmän jäsenenä ja ihmisenä ja moni kokikin tämän annin yhtä isoksi kuin tanssillisen oppimisen.
Yllä olevassa kuvassa on tämä syksyn 2020 hulvattoman ihana porukka. Koronapandemia alkoi tämän kurssin aikana, mutta kurssi saatiin onnellisesti vietyä loppuun ennen tiukempia rajoituksia.
Viime keväänä tanssittiin 3kk vähän pidennetyssä muodossa, kun koronan vuoksi jouduimme pitämään kurssia tauolla muutaman viikon ajan. Kevään porukassa oli mukana 12 opiskelijaa, joista suurin osa jatkoi loppuun vaikka kevät oli rikkonainen. Tässäkin porukassa, kurssin hajanaisuudesta huolimatta, oli ihanaa oppimisen riemua ja opiskelijat pitävät edelleen yhteyttä toistensa kanssa. Koronakevään vuoksi porukka onkin vähän synkemmän näköistä maskeineen.
Kouluttajalle yksi parhaista palautteista on ollut se, että kurssille halutaan tulla uudestaan, kertaamaan asioita. Näitä ”luokalle jääneitä” (kuten he itseään nimittävät) on ollut sekä viime kevään kurssilla että nyt käynnissä olevalla. Tämä kertoo meille opettajina sen, että teemme jotain oikein kun olemme pystyneet kasvattamaan oppimisen ja kehittymisen nälkää.
Kuluvan syksyn kuulumisia
Nyt siis mennään jo viidettä viikkoa syksyn 3kk kurssia. Mukana on tällä kertaa ehkä heterogeenisin porukka tähän astisista. Kaikilla on selkeä ja pitkä lavatanssitausta ja halu kehittyä tanssijoina yleisesti siten, että pääpaino on perinteisissä tanssilaejissa. Porukalla on myös ihana uskallus ottaa vastaan uutta ja heittäytyä hulluttelemaan. Ikäjakaumankin puolesta tämä porukka on eniten lähellä toisiaan, mukana on työikäisiä vuorotteluvapailijoita, eläkeikäisiä tanssinharrastajia ja yksi ihana nuori äiti, jonka hurmaava tytär on välillä mukana piristämässä tuntejamme.
Kuvassa pikku prinsessa Niina-open kanssa.
Kurssin opettajat
Opettajakaarti on lähes sama kuin aiemmin eli minä, Lissu Kontturi-Paasikko vastaan opintojen sisällöstä ja suunnittelusta yhdessä Elisa Ahosen kanssa. Me Elisan kanssa opetamme myös paritanssiin liittyvät asiat ja odotamme, ehtiikö Tanssii Tähtien kanssa -ohjelmassa mukana oleva Anniina Koivuniemi mukaan opetukseen vai nauttiiko hän parinsa Ernest Lawsonin kanssa tanssikisasta koko syksyn.
Elisalla ja minulla on aika selkeä jako asioiden suhteen, minä paukutan tiukkaa tekniikkaa, Elisa heittäytyy hulluttelemaan ja improvisoimaan, toki käymme toistemme alueilla välillä, mutta tämä jako on tämän porukan kanssa osoittautunut tosi luontevaksi. Olemme päivittäin yhteydessä siitä, mitä on tehty ja mietimme yhdessä mihin seuraavaksi mennään.
Sivulajina on tällä kertaa argentiinalainen tango, josta opiskelijat saavat 48x45min kokonaisuuden eli pääsevät varsin hyvin lajin sisälle. Lajia opettaa ihana Jenna Polvi, jonka opetustyyli ja tapa tehdä asioita on herättänyt huikeaa ihastusta ja kunnioitusta opiskelijoiden keskuudessa.
Niina Kastari pitää huolen kehon hyvinvoinnista Pilateksen, kehonhuollon ja kehonhuollollisen baletin ja näihin liittyvien teoria-asioiden avulla ja Lasse Paasikko jakaa osaamistaan ja tietoaan tanssimusiikn rytmiikasta ja ihastuttaa opiskeljoita huikealla tietomäärällään ja moniulotteisella tavallaan kertoa asioista.
Mihin ollaan päästy viidessä viikossa?
Alkupään tärkeimmiksi tanssilajeiksi valikoituivat yhteisessä keskustelussa hidas valssi, rumba-bolero ja fusku ja näiden lajien kanssa ollaan tehty töitä ensimmäiset viikot. Pienen syysloman jälkeen pääpaino siirtyy uusiin lajeihin. Säännöllisesti tehdään kuitenkin hyppyjä myös muihin tuttuihin lajeihin ja tutkitaan, miten päälajeissa opetellut asiat toteutuvat niissä, mitä asioita voi soveltaa ja miten pääsee kokonaan irti tanssilajista, hulluttelemaan ja tulkitsemaan musiikkia.
Lassella on menossa tanssimusiikin rytmiikan perusteet eli luennot, joissa tulee rytmiikka-asioiden lisäksi todella paljon tietoa suomalaisesta tanssimusiikista, muusikoista ja biiseistä.
Jenna on käynyt pitämässä yhden kahden päivän kokonaisuuden ja näitä on tulossa vielä kaksi kokonaisuutta lisää.
Lissun tanssitunneilla tehdään tiukkaa tanssitekniikka-asiaa sekä yleisen tanssillisen kehityksen että lajien näkökulmasta. Tanssitiedon tunneilla on tutustuttu suomalaiseen tanssikulttuuriin, pohdittu miten paljon eri tanssilajeissa on yhteistä ja ihmetelty miten paljon erilaisia tanssilajeja maailmaan mahtuukaan.
Elisa pitää huolen siitä, että luovuus kukkii ja uskallus heittäytyä tuntemattomaan kasvaa. Hänen tunneillaan sovelletaan, kokeillaan ja rikotaan rajoja monella eri tavalla.
Opettamiseen ja ohjaamiseen liittyvät asiat kulkevat mukana tunneilla, niistä keskustellaan ja annetaan vinkkejä niille osallistujille, jotka jo toimivat ohjaajina tai miettivät että olisi kiva ohjata tanssia vaikkapa omalla työpaikalla.
Kuvassa oululaiset Petri ja Valma pohdiskelevat vapaan käden kannatusta ja liikettä.
Otteita oppimispäiväkirjoista
Opiskelijat pitävät oppimispäiväkirjaa, jonka kautta me opettajat saamme palautetta siitä, mitä yksittäinen opiskelija miettii asioista ja pystymme tämän pohjalta suuntaamaan opetusta juuri tämän ryhmän tarpeisiin ja toiveisiin sopivaksi.
Muutama oppimispäiväkirjoista poimittu palaute:
"Tänään on ollut aivan mieletön päivä.Te naiset ootte jokainen luoneet uskoa minuun. Jokainen teistä kannusti ja sanoi,hyvä! Se vaan soi mun korvissa."
"Harjoiteltiin parin kanssa eri rytmien viemistä ja näyttämistä. Kokeiltiin eroa ohituksen ja promenadin viennissä. Ero on hiuksenhieno, mutta viennin on oltava selkeä, jotta seuraaja tietää, kumpaa ollaan tekemässä."
"Lopuksi tehtiin rentoutus paripiirissä. Se tuntui todella hyvältä ja rentouttavalta. Kaikki keskittyivät tehtävään hyvin ja vaikka jokaisen käden kosketus oli erilainen, kaikki tuntui miellyttävältä."
"Nyt tuli jo niin paljon kaikkea mielenkiintoista ja opin jo paljon. Termistöä ja esimerkkejä, keskustelua ja kokeilemista. Lassen tyyli esiintyä on niin miellyttävä, leppoisa ja rauhallinen. Ja voi sitä tiedon määrää!"
"Hienoa, että koulutukseen on sisällytetty balettia kehonhuollon näkökulmasta. Tunnit ovat auttaneet oman kehon liikeratojen tunnistamisessa, baletin ensiaskeleet ovat olleet mielenkiintoinen kokemus, joka on myös lisännyt oman vartalon tuntemusta ja hallintaa alkutaipaleelle."
"Ensimmäinen viikko varmisti, että olen tehnyt järkevän päätöksen lähtiessäni vahvistamaan omaa tanssitaitoani. Ryhmällä on yhteinen innostus tanssia kohtaan ja halu kehittää tanssitaitoja."
"Voi kun oli slow fox kivaa, tätä lisää :) vieminen oli vaikeaa, mutta innostavaa!"
"Baletti tunti oli harjoituksineen plusplus Niina ohjaa antaumuksella, sydämellä ja on niin taitava!!!"
__________________________________________________________________________________
Tällaisia kuulumisia opistolle viidennen opiskeluviikon loppupuolella, tulossa on vielä kahdeksan viikkoa! Innolla jatkamme kurssin loppuun ja vietämme yhteistä HulaBaloo-viikonloppua kaikkien opiston paritanssikurssin käyneiden kanssa marraskuun lopussa. Siitä tulee huikea viikonloppu!
Comentários