top of page
Etsi
  • liisakontturi-paas

ULOS TANSSIKUPLASTAKaikki hyvä loppuu aikanaan, niin kävi myös kevään paritanssikurssin opinnoille. Ne saatiin päätökseen sopivasti ennen vappua ja opiskelijat saivat hyvän syyn juhlia sekä kurssin päätöstä että suomalaista työnjuhlaa. Kuvassa kurssilaiset Mikko, Kirsi (Lempi), Tiina, Pauli, Kirsi (Kiti), Kristiina ja edessä Mari ja Kirsi kurssin viimeisenä päivänä, torstaina 28.4.2022. Sandy joutui lähtemään pois jo keskiviikkona ja puuttuu kuvasta. Lisäksi mukana kaksi ensimmäistä kuukautta oli Jari.


Näitä kolmen kuukauden kurssejahan järjestetään opistolla sekä syksyllä että keväällä. Näin toimitaan jatkossakin, niin kauan kuin opiskelijoita riittää.


Kolmen kuukauden tanssiperhe


Kolme kuukautta tiivistä yhdessä oloa. Yhtä opiskelijaa lukuunottamatta kaikki asuivat viikot opiston asuntolassa, joten yhdessä olo oli todella tiivistä ja tästäkin porukasta muotoutui oma pieni yhteisönsä, jossa opittiin paljon muutakin kuin tanssimisen taitoa.


"Yllätti miten kokonaisvaltainen matka tämä olikaan, kurssi opetti paljon muutakin kuin tanssia." (opiskelijan palaute)


Päivät pitivät sisällään opiskelua maanantaista torstaihin kuudesta kahdeksaan oppituntia päivässä. Tämän lisäksi opiston sali oli kovassa käytössä iltaisin kun ryhmä kokoontui tanssimaan ja treenaamaan päivällä opetettuja asioita. Hirvensuulin tanssien käynnistyttyä opiston tanssikurssilaiset olivat vakiovieraita siellä joka keskiviikkoilta.


Kurssin puolessa välissä pidettiin jo perinteeksi muodostunut "Teukkulailta" Lissun ja Lassen kotona. Tuon illan aikana nautittiin porukalla Lassen loihtimasta italialaishenkisestä ruoasta ja vietettiin yhteinen ihana ilta hyvässä seurassa.
Osaat varmasti kuvitella, että viikkoihin ja kuukausiin mahtui myös muuta kuin ruusuilla tanssimista, näinhän käy aina kun ihmiset ovat tiiviimmin yhdessä. Välillä rajoja kolkutellaan ja mieltä joutuu venyttämään eikä tämäkään porukka säästynyt pieniltä kriisinpoikasilta. Lukujärjestys ja ohjelma on tehty onneksi niin joustavaksi että haasteiden tullessa päivään pystytään järjestämään yhteinen kriisinpurkuhetki ja näiden avulla asiat saatiin puhuttua halki ja jatkettua seuraavana päivänä puhtaalta pöydältä.


"Opettajat tekivät kaikkensa pitääkseen oppimisilmapiirin ja vuorovaikutuksen hyvänä." (opiskelijan palaute)

"Miljoona ruusua intohimosta ja suurella sydämellä arvokasta työtä tekeville opettajille. Ilo olla ihailemassa ja kokemassa tätä! " (opiskelijan palaute)


Paritanssi päälajina ja sivulajina


Kurssi painottui aiempien kurssien tavoin vahvasti suomalaiseen lavatanssiin, jonka perusteita opeteltiin yleisen tanssitekniikan, lajikohtaisen tekniikan, luovuuden ja musiikintulkinnan näkökulmista. Opiskelijoiden taustat olivat hyvin erilaisia, joten jokaiselle pyrittiin antamaan eväitä kehittyä omasta lähtökohdastaan käsin.


Kuvassa Anniinan muistiinpanoa jiven opettelua varten.
Suurimmat elämykset tämän porukan kohdalla palautteiden perusteilla tulivat siitä ymmärryksestä että tanssiminen on luova prosessi, jossa ei ole oikeaa eikä väärää ja johon uskaltaa tämän kurssin jälkeen heittäytyä vahvemmalla otteella kuin aiemmin. Tanssitekniikan opiskelu tukee luovuutta, joka on kuitenkin sosiaalisessa tanssitilanteessa tanssihetken tärkein asia.


Paritanssia päälajina opettivat kurssin vastuuopettaja Lissu, Tanssii Tähtien kanssa -kisan voittajaopettaja Anniina ja luovuuden lähettiläs Elisa.


Tämän kurssin aikana opistolla oli myös kolmen viikon Tangon monet kasvot -kurssi, joka siirtyi koronan vuoksi tammikuulta huhtikuulle. Opintoja yhdistettiin jonkin verran ja niinpä tangosta muodostui kevään pitkälle kurssille oma sivulajinsa. Opiskelijat pääsivät tutustumaan tangon variaatioihin erityisosaajien kanssa: Wanhaa tangoa tanssittiin Juhani Tahvanaisen kanssa, fuusiotangoa Juhani ja Maija Kuosmasen johdolla ja Jenna Polvi toi tangoon argentiinalaisia mausteita.


Varsinainen, jo etukäteen päätetty sivulaji kevään kurssilla oli Hanna Tuomisen vetämä kokonaisuus West Coast swingistä, buggista ja fuskusta. Näistä lajeista opiskelijoille tulikin siis varsin hyvä ja selkeä kuva.
"Opettajien pedagoginen ote on harvinaislaatuinen. Opettajat olivat läsnä koko persoonallaan ja myös henkilökohtaisella tasolla." (opiskelijan palaute)

"Loistava, pätevä opetus. Kannustava ilmapiiri ja ihana yhteisöllisyys. Palkintona upea lahja itselle: varmuus omaan tanssiin!". (opiskelijan palaute)


Tanssimusiikin rytmiikka ja tanssitieto


Pääpaino opinnoissa on tanssimisella, mutta sitä tukee vahva osuus tanssimusiikin rytmiikkaa ja tietoa paritanssikentästä. Nämä tunnit liittyivät saumattomasti tanssiasioihin ja opiskelijat antoivatkin palauteissaan ymmärtää, että etenkin musiikkia osaa nyt kuunnella aivan eri tavalla kuin aiemmin ja tämä ymmärrys luonnollisesti auttaa myös musiikin tanssillisessa tulkitsemisessa.


Musiikkiasioihin opiskelijoita tutustutti todellinen tanssimusiikin ammattilainen, Paasikon Lasse. "Aivan mieletön määrä tietoa." (opiskelijan palaute). Kuvassa Lasse kotistudiossaan, jossa hän Teukkulaillan aikana esitteli yhden biisin tekoprosessin.
Tanssitiedon opetuksesta vastasi Lissu ja näiden tuntien aikana käytiin läpi suomalaisen paritanssikentän tämän hetken tilannetta järjestöjen ja koulutusten osalta, tutustuttiin opiskelijoiden kotipaikkojen tärkeimpiin kurssi- ja tapahtumajärjestäjiin ja käytiin mutka paritanssien historiassa. Kuvasa opiskelijat tutustuvat paritanssikirjallisuuteen.Kehonhuolto


Tämä Kastarin Niinan vetämä kokonaisuus on kautta vuosien ollut asia, joka kurssin alussa on jopa vähän hämmentänyt mutta poikkeuksetta kurssin lopussa sitä toivotaan lisää ja ymmärretään kehonhuollon merkitys oman tanssijuuden ja ylipäätään jaksamisen voimavarana.
"Kannustava, rauhallinen ja selkeä opetus. Jokaiseen kysymykseen sai vastauksen halutessaan." (opiskelijan palaute)

"Rakastuin balettiin. Vaikka saimme vain pienen maistiaisen, ymmärrän että se saattaisi olla keskeinen jatkon kannalta. Kehonhuolto ja rentoutukset olivat oleellisia." (opiskelijan palaute)


Kaikki loppuu aikanaan


Viimeisenä päivänä, torstaina 28.4. nautittiin vielä yhdessä puuhailusta. Viimeisen päivän aamu alkoi lempeästi Niinan vetämällä lämmittelyllä, jonka jälkeen Lissu, Anniina ja Elisa kukin tanssitti yhden itselleen merkittävän muotitanssin. Lissun kanssa sukellettiin Saturday Night Feverin maailmaan, Anniina tanssitti melkoisen "jalkakikkailun" jota opetteli itse junnutyttönä Blackpoolissa ja Elisan vei meidät oman nuoruutensa tunnelmaan Macarenan myötä. Tämän jälkeen koko porukka pääsi musisoimaan Lassen ja Lissun kanssa livetansseissa, joissa itsekukin välillä tanssi ja välillä soitti bändissä jotain rytmi-instrumenttia. Päivän päätti juhlallinen todistusten jako. Opiskelijat saivat sekä opiston virallisen todistuksen että opettajien laatiman henkilökohtaisen diplomin. Päivä päättyi kakkukahveihin ja sitten olikin loppuhalausten aika.Vappuviikonlopun jälkeen jokainen kurssilainen on palannut kotiin, osa jatkaa vuorotteluvapaalla ja osa palaa töihin ja arkisten askareiden kimppuun. Kurssin jälkeen elämä palaa pikkuhiljaa uomiinsa, mutta kolmen kuukauden matka on taatusti sellainen, joka ei unohdu ja jonka vaikutukset tuntuvat vielä pitkään.


Myös meillä opettajilla on edessä irrottautumisprosessi. Ensi viikolla ei tarvitsekaan miettiä, täytyykö lukkariin tehdä muutoksia eikä tarvitse suunnitella tunteja eikä miettiä opiskelijoiden henkilökohtaisia tavoitteita. Se, että kurssiin heittäytyy opettajanakin koko persoonallaan ja on mukana aistimassa tunnelmia ja myös selvittämässä haastavia tilanteita sitoo meidät ihmisiin voimakkaammin kuin moneen muuhun ryhmään. Kestää siis hetken ennenkuin ymmärtää, että kurssi on ohi.


Kiitosvideo


Kurssin päätteeksi haluttiin tehdä jotain, mikä jää olemaan muistoksi upeasta matkasta. Syntyi video, jossa nähdään kurssilaisten tulevan opistolle, harjoittelevan erilaisia asioita ja sulautuvan yhdessä tanssista nauttivaksi yhteisöksi. KIITOS!


TULEVIA KURSSEJA


Opiston paritanssitarjonta jatkuu vahvana ja nyt jo on tiedossa seuraavat pitkät kurssit:

- Paritanssi 1 Seuratanssi 1.9.-30.11.2022. Vastuuopettajana Liisa Kontturi-Paasikko. Lisätietoa tästä.

- Paritanssia näyttämölle 1.9.-30.11.2022.Vastuuopettajana Niina Kastari Lisätietoa tästä.


Pitkien kurssien lisäksi opistolla järjestetään kolmen viikon tiiviitä lajikursseja, näistä seuraava. on : Swingejä Lindystä Westiin 8.-25.8.2022. Vastuuopettajana Liisa Kontturi-Paasikko. Kurssin opetus painottuu vierailevien erityisosaajien tunteihin: Anni Heikkinen, Hanna Tuominen ja Tommi Koivula. Lisätietoa tästä.


Kolmen viikon kursseja tullaan järjestämään näillä näkymillä "kolmikiertona": tango, swingit ja lattarit aina ennen pitkää kurssia. Eli elokuussa tanssitaan swingejä, tammikuussa 2023 lattareita, elokuussa 2023 tangoa, tammikuussa 2024 swingejä jne. Näin niin kauan kuin kursseille riittää osallistujia!


Ja sokerina pohjalla voit osallistua laadukkaille viikonloppukursseille.

- Paritanssia todellisille aloittelijoille 14.-15.5.2022 . Opettajana Elisa Ahonen. Lisätietoa tästä.

- Latino Show 4.-5.6.2022. Opettajana Anniina Koivuniemi. Lisätietoa tästä.

- Argentiinalainen tango 17.-18.9.2022. Opettajana Jenna Polvi. Lisätietoa tästä.

- Bugg 15.-16.10.2022. Opettajana Hanna Tuominen. Lisätietoa tästä.

- Taideparitanssi 14.-15.10.2022. Opettajina Jussi Väänänen ja Katja Koukkula. Lisätietoa tästä.


MILLE KURSSILLE SINÄ TULET MUKAAN?
218 katselukertaa0 kommenttia

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki

Comments


bottom of page