top of page
Etsi
  • liisakontturi-paas

TANGOSSA ON TAIKAA

Hiljaisemman tanssisyksyn jälkeen marraskuun pimeydessä pärähtävät soimaan suomalaisen tangon haikeat sävelet ja opiston upeassa juhlasalissa liitelee reilut kaksikymmentä tangosielua kahden tiiviin viikon ajan.


Tangon Tunnelmissa -kurssi toteutettiin 14.-25.11.2022 eli aiempi kolmen viikon tiivari tanssittiin kahden viikon aikana. Tämä tiivistys tarkoitti että tunteja on joka arkipäivä maanantaista perjantaihin käytännössä täydet (6-8x45min) kun alun perin kolmen viikon tiivariksi suunniteltu 75x45min mahdutettiin kahteen viikkoon. Tuntuu hurjalta, mutta tämä ratkaisu osoittautui todella toimivaksi. Vaikka päivät olivat pitkiä ja tiiviitä, tangon tunnelma piti otteessaan sekä opettajia että oppilaita koko kurssin ajan ja jokainen olisi ollut valmis jatkamaankin elleivät arkielämän asiat olisi olleet esteenä.


Alla olevassa kuvassa oppilaat Wanhan Tangon päivänä. Edessä opettajamme Kari Laakkonen ja kurssin vastuuopettaja Liisa Kontturi-Paasikko eli Lissu.


Lue tästä edellisen tiiviskurssin, Swingiä Lindystä Westiin, tunnelmia. Tuo kurssi toteutettiin kolmen viikon kokonaisuutena.


Heidi laittoi viestiä kurssin loputtua: ”Aamulla, kun kävelin kahvia keittämään, oli vähän kumma olo. Olin ihan kierossa. What ??? ... sitten tajusin, että minulla oli seuraajan rotaatio päällä. ...jalat menivät eteenpäin mutta keho oli kohti seiniä...pitää yrittää tehdä asialle jotain tänään.”


JOKAINEN KURSSI ON OMANLAISENSA


Opettajien näkökulmasta tämän kurssin ihana erityisyys oli siinä, että jo ensimmäisen päivän jälkeen tuntui että porukka on ollut aina yhdessä ja tuo yhteisöllisyys, toisten tukeminen ja auttaminen säilyi vahvana ominaisuutena koko kahden viikon ajan. Lisäksi kaikki mitä ryhmälle tarjottiin otettiin vastaan avoimesti ja innostuneesti, oli kyse tiukasta tekniikasta, hulluttelusta luovuusharjoitteiden kanssa tai tanakasta teoriasta. Oppilaat osasivat upealla tavalla ottaa vastaan uusia asioita ja toisaalta keskustelivat innoissaan oman kehonsa kohdalla tapahtuneista oppimisen oivalluksista.


Kaisa sanallisti tuntemuksiaan kurssin jälkeen näin:

”Tunnelmien lisäksi oli tunteita, tuntemuksia, kehotietoisuutta, kehollista ilmaisua, kehon huoltoa, kehojen tanssillista vuorovaikutusta, oman akselin etsimistä, rotaatioita, venymistä ja taipumista sekä yksin että tanssiparin kanssa. Oli myös tangomusiikin rakenteita, rytmiikkaa, tahteja, iskuja, melodioita ja ainakin yksi " harmoninen molliasteikko" (miten viehättävä sanayhdistelmä).


Ja tanssin pohjaksi tanssiasennon rekentamista omassa kehossa ja vienti- seuraamisessa toimivaa yhteistä raamia (sanoisin tanssisyliksi), perustekniikkaa suomalaiseen, englantilaiseen, argentiinalaiseen ja WanhaanTangoon. Perustoille harjoiteltiin ainakin käännöksiä, avauksia, pistoja, keinuja, linjoja ja taivutuksia.

Kerrottuna kuulostaa hengästyttävälle, mutta kokemuksena kaikki tapahtui kiireettä, tutkien ja kuulostellen. Mikä parasta, eri oppituntien sisällöt soljuivat hyvässä vuorovaikutuksessa keskenään. Juuri tämä teki kurssista minulle parhaan ja antoisimman mitä olen kokenut


Kaisa oli oivaltanut opettajien yhdessä rakentaman sisällön juuri sellaisena kuin se oltiin ajateltu: ytimessä on tangon tanssillisen taidon syventäminen ja monipuolistaminen sekä ymmärryksen lisääminen tangon moninaisuudesta. Tämä ydin pyrittiin pitämään läsnä jokaisella tunnilla ja tuomaan sitä kautta oppilaille kokonaisvaltainen kokemus tangosta sekä ymmärrys eri tyylien yhtäläisyyksistä ja eroista.



TANGOJA LISSUN KANSSA

Mitä on suomalainen tango? Tätä asiaa pohdittiin ja käsiteltiin sekä sanallisesti että kehollisesti erilaisten tanssillisten harjoitteiden kautta. Paljon tanssia, oman liikkeen tutkimista ja ohjattua vertaispalautetta.


Englantilainen tango mielletään ”kilpatanssitangoksi”, mutta todellisuudessa on kyse lajista, jota tanssitaan myös tanssikoulujen järjestämissä sosiaalisissa tanssitilaisuuksissa ympäri maailman. Lissu lähestyi tämän lajin opettamista itselleenkin uudella tavalla, jonka kautta oppilaat löysivät kehoonsa vahvaa kannatusta ja voimakasta liikettä. ”Oli kuninkaallinen olo” -kommentti jäi elämään ja tätä oloa testattiin myös suomalaisen tangon kohdalla.



Tunneilla pohdittiin lisäksi mitä annettavaa englantilaisella tai argentiinalaisella tangolla on jokaisen omalle suomalaiselle tangolle. Onko Wanha Tango suomalaista tangoa ja miten se eroaa ”perinteisestä tavasta” opettaa lajia tai miten nämä kaksi lajia näyttäytyvät kilpailutoiminnassa?


TANGON TAIVUTUKSIA ANNIINAN TAPAAN

Anniina Koivuniemi oli saanut teemakseen käsitellä erilaisia linjoja ja taivutuksia. Sitä mitä ne ovat, miten ne syntyvät ja miten niitä käytetään tanssissa. Asioita kehollistettiin ja annettiin kehollisille asioille nimiä vakioidun tanssitekniikan ja yleisen tanssitekniikan näkökulmasta.


Oppilaat saivatkin mukaan loistavan johdonmukaisen ajatuksen siitä missä järjestyksessä asiat tapahtuvat:

1 ) tukijalan plié, liikkuvan jalan tendue

2) painonsiirto

3) rotaatio

4) kallistus

Ja voi miten kauniita taivutuksia tämän metodin kautta syntyikään, sekä sellaisia joille voi antaa nimen vakioidun tekniikan puolelta että aivan omanlaisia. Tasapainoisia, rauhallisia ja hallittuja.


ELISA JA LUOVA OTE TANGOAMISEEN

Elisa Ahonen puolestaan herätti tanssijoita rikkomaan rajoja, uskaltamaan ja kokeilemaan asioita uudella tavalla. ”Rajat ovat muoto rajattomuudelle” -teema kulkee Elisan tunneilla mukana koko ajan joten jokainen voi tutustua omaan luovuuteensa turvallisten rajojen sisällä ja rohkaistua näin myös lavatanssi-illassa unohtamaan suorittamisen ja nauttimaan hetkestä.


LASSE AVASI TANGOMUSIIKIN MAAILMAA

Lähes kaikissa palautteissa todettiin, että kurssi aukaisi tangomusiikin maailmaa uudella tavalla. Lassen (Paasikko) vahva asiantuntemus ja käytännön kokemus ja hänen tapansa tuoda asioita esille koukuttavat joka kerta. Korvat avautuvat kuuntelemaan musiikkia eri tavalla kuin ennen, tieto lajin musiikkivalikoimasta lisääntyy ja tiedonjano kasvaa!


Tangon rytmiikan hahmottamisen lisäksi Lassen tunneilla tutkittiin kappaleen rakennetta siitä näkökulmasta, että samankaltainen säännönmukaisuus toistuu lähes kaikessa tanssimusiikissa. Tätä asiaa todennettiin tanssimalla sekä Lissun että Elisan kanssa. Alla Lasse ja "tikutettu" biisi.



KARIN JA JENNAN PÄIVÄT

Paikallisten opettajien lisäksi opistolla vieraili Wanhan Tangon mestari Kari Laakkonen ja argentiinalaisen tangon spesialisti Jenna Polvi.


Kari toi opistolle rauhallisella ja selkeällä opetuksellaan tuulahduksen ihanan pehmeää ja soljuvaa tangotyyliä, jonka ominaisuuksia opeteltiin Lissun kanssa analysoimaan. Tekeekö perusaskeleen muoto lajista Wanhaa tangoa vai onko se enemmän tanssiasennon, liikkumisen ja kuviomateriaalin muodossa?


Yllä oleva kuva on oppilaille tehdystä YouTube-soittolistasta, johon Lissu kokosi päivittäin läpikäytyä materiaalia videoiden muodossa. Näihin videoihin pääsee palaamaan vielä kurssin jälkeen, kertailemaan tai vain fiilistelemään tunnelmia.


Jennan vangitsevasta opetuksesta saatiin nauttia kahden ja puolen päivän ajan ja jokaiselle oppilaalle ehtikin tässä ajassa muodostua selkeä kuva argentiinalaisen tangon perusteista: tanssiotteesta, painopisteestä, akselista, painonsiirrosta ja peruskuvioista. Elisan tunneilla pohdittiin miten ja missä kohtaa tämän lajin elementtejä voi hyödyntää tanssilavoilla ja mitkä asiat tekevät hyödyntämisen haastavaksi.


NIINAN KEHONHUOLTO TULEE TARPEESEEN

Opiston suunnitteluopettaja Niina on tanssinopettaja (AMK) ja Pilatesohjaaja ja hänen kehonhuoltotuntinsta tulevat jokaisella kurssilla tarpeeseen, niin tälläkin kertaa.


LISÄÄ TIIVAREITA ON TULOSSA

Opistolla on nyt tanssittu kolme laajempaa tiiviskurssia viikonloppu tiivareiden lisäksi ja kokemukset ovat pelkästään positiivisia. Tämän syksyn tangokurssihan tuli ikäänkuin "ylimääräisenä" kun syksyn 3kk kurssi ei toteutunut ja nyt palataan aiemmin suunniteltuun kolmikiertoon eli siihen että syksyllä ja keväällä ennen 3kk paritanssikurssin alkua pidetään kahden viikon tiiviskurssi: Lattarit, swingit, tango, lattarit,swingit, tango. lattarit,swingit, tango.....niinkauan kuin oppilaita riittää.


Kurssilaisten ideoita ja kehittämisehdotuksia otetaan opistolla vastaan auliisti ja tälläkin kertaa kävi niin, että yhden kurssilaisen heitto uudenlaisesta kurssista toteutetaan keväällä. Tulossa on Argentiinalaisen tangon viikko ti-la 9.-13.5.2023, vastuuopettajana kurssilla on Jenna Polvi. Tästä kurssista tulee lisätietoa opiston sivuille tuota pikaa!


KEVÄÄN PARITANSSI 3KK TOTEUTUU!

Mikäli haluat lähteä kanssamme upealle tanssimatkalle, varaa paikkasi -sukelletaan yhdessä tanssikuplaan.


Kurssin kontaktipäivät toteutetaan aikavälillä 6.2. -27.4.2023, opetusta on kaikkiaan 325 oppituntia. Mikäli haluat kurssista lisätietoja tai tutustua sen opetussuunnitelmaan, laita viestiä vastuuopettaja Lissulle, liisa.kontturi-paasikko@lsopisto tai pirauta 050-4431011.


Kevään 2023 3kk kurssi toteutuu, ilmoittaudu mukaan!





Kuva on opiston juhlasalista isompaan saliin, kuvaajana Kaisa Näkkilä joka pohti että yhteiseen tangotilaan päästäksemme tarvitsemme kaksi itsenäistä tanssijaa, kaksi tango-ovea.









383 katselukertaa0 kommenttia

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki
bottom of page